• Вечното дерби, познато и како дербито на Македонија, е името дадено на натпреварите помеѓу двата најпопуларни клубови од  Македонија, битолскиот ФК Пелистер и скопскиот ФК Вардар, поддржани од Комити, односно Чкембари, со многу навивачи и на моменти хулиганство за време на дербито.

  Ривалството може да се проследи наназад во сезоната 1989-1990, мечот во Скопје, помеѓу ФК Вардар и Црвена Звезда Белград. Дошло до конфликт меѓу „скопјаните“ и неколку битолчани кои отишле да навиваат за Вардар, кој во тоа време беше најпопуларниот македонски фудбалски клуб во поранешна Југославија. На 5 август 1990 година во Битола се сретнаа Пелистер и Вардар во југословенската втора лига и се случи првиот инцидент. Од тој ден почна големото ривалство меѓу Комити и Чкембари со тоа што натпреварот Вардар-Пелистер стана вечното дерби на Македонија.

  Заклучно со мај 2018 година, од формирањето на македонскиот шампионат во 1992 година досега се одиграни вкупно 68 дерби, при што Вардар победи на 38, а Пелистер 14 натпревари, додека 16 натпревари завршија нерешено.

– Статистика

Во рекордите не се вклучени наградените натпревари и натпревари одлучени со еден гол разлика.

Рекорди

 • Рекордна победа во Лигата
 • Вардар – Пелистер 7–0, стадион Градски, 8 мај 1996 г.
  (Караџов, Марковски, Николовски, Трајчев, Серафимовски, Стојкоски, Станиќ)
 • Пелистер – Вардар 0–2, Стадион Тумбе Кафе, 13 април 2003 г.
  (Васоски, Божиновски)
 • Најдолга низа од победи во Лигата
 • Вардар: 7, 17 август 2002 – 11 октомври 2007 г
 • Дома: 4, 23 август 2008 – 30 септември 2012 година
 • Најдолга низа од натпревари во Лигата без пораз
 • Вардар: 15, 3 октомври 1998 – 11 октомври 2007 година
 • Дома: 15, 24 февруари 1991 година – 11 октомври 2007 година
 • Гости: 8, 3 октомври 1998 година – 29 април 2007 година и 6 март 2013 година – 4 октомври 2020 година
 • Пелистер: 5, 1 април 2018 – денес
 • Дома: 5, 7 ноември 1993 година – 14 март 1998 година и 16 март 2008 година – 28 март 2010 година
 • Гости: 3, 13 април 2013 – 23 април 2014 година
 • Поголема разлика во оценките
 • Вардар
  Систем на бодови 3–1–0: +44 (72 наспроти 28), 2002–03
 • Пелистер
  Бодовниот систем 3–1–0: +18 (47 наспроти 29), 1999–2000

 

 • Рекордна победа во Купот
 • Вардар – Пелистер 4–1, Арена Филип Втори, 30 септември 2015 г.
  (Дашјан, Велковски, Хамбарџумјан, Грнчаров – Неданоски)
  и Вардар – Пелистер 3–0, стадион Градски, 17 април 1996 г.
  (Шакири, Серафимовски, Петрески)
 • Пелистер – Вардар 0–2, Стадион Гоце Делчев, 21 октомври 2015 г.
  (Трајковски о.г., Стојков)
 • Најдолга низа од победи во Купот
 • Вардар: 4, 7 ноември 2012 – 21 октомври 2015 година
 • Дома: 4, 11 април 2007 година – денес
 • Гости: 2, 7 ноември 2012 – 21 октомври 2015 година
 • Најдолга низа на непобедливи натпревари во Купот
 • Вардар: 7, 4 април 2001 – денес
 • Дома: 4, 4 април 2001 година – денес
 • Гости: 3, 2 мај 2007 година – денес
 • Пелистер: 4, 1 мај 1996 – 25 февруари 2001 година
 • Дома: 4, 1 мај 1996 – 2 мај 2007 година
 • Гости: 1

Брз пристап

Имате прашање ?

Фудбалски Клуб
Пелистер Битола